بیانیه استادان ادبیات: «زبان فارسی را دریابید!»
جمعی از استادان زبان و ادبیات فارسی در بیانیه هشداردهندهای، از وضع خط فارسی در فضای کامپیوتر و ارتباطات سیار، ابراز نگرانی و بر ضرورت صیانت از این خط تأکید کردهاند.
به گزارش ایسنا، در این بیانیه که به امضای استادان و اعضای هیأت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران رسیده، آمده است: «خط فارسی یکی از مؤلفههای مهم وحدت و هویت ملی، و پلی است که نسلهای گذشته و حال را به یکدیگر پیوند میدهد. در طول تاریخ، بزرگترین دانشمندان، عارفان و شاعران ایرانی، آثار ارجمند خویش را به کمک این خط به حافظه تاریخ سپردهاند و هزاران خوشنویس چیرهدست، اوج زیبایی و هنر را در پیکره آن به یادگار نهادهاند. بیتردید هرگونه بیتوجهی و بیمهری به خط فارسی و هر نوع افراط و تفریط در حق آن، جفا به فرهنگ ایرانی و اسلامی است و میتواند آثار مخاطرهآمیزی بر هویت ملی و دینی ما بگذارد.
به همین دلیل است که اصل پانزدهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، بر اهمیت خط فارسی بهعنوان «خط رسمی و مشترک مردم ایران» تأکید ورزیده و کاربرد آن را در اسناد و مکاتبات رسمی ضروری دانسته است. استادان بزرگ ادب فارسی و بنیانگذاران گروههای زبان و ادب فارسی نیز همواره به خط شیوای فارسی عشق ورزیدهاند و لزوم صیانت از آن را یادآور شدهاند.»
در ادامه این بیانیه آمده است: «بنا بر آنچه گذشت، حفظ حرمت و اعتبار خط فارسی یکی از وظایف مهم همه اهل فرهنگ، بویژه استادان و مدرسان و دانشجویان زبان و ادب فارسی است.
در سالهای اخیر تحولات گسترده و شتابان در عرصه فناوری ـ بویژه در رایانه (کامپیوتر) و ارتباطات سیار ـ باعث شده که متخصصان ما نتوانند در زمینه تطابق بخشیدن خط فارسی با فناوریهای نوین، چنان که باید و شاید، چارهاندیشی کنند و همچون جوامع دیگر در این زمینه تدبیری بایسته و جامع بیندیشند و همین تأخیر، به نگرانیهایی در میان اصحاب فرهنگ و دوستداران خط فارسی دامن زده است. به نظر میرسد که این نگرانیها تا حدود زیادی بجا و بحق و شایسته بررسی و چارهاندیشی است.»
امضاکنندگان این بیانیه همچنین متذکر شدهاند: «فقدان چارهاندیشی جامع در این زمینه باعث شده است که بسیاری از کاربران کامپیوتر و فناوریهای نوین، با وجود عشق و علاقه فراوان به خط و فرهنگ ملی، از سر ناچاری به الفبای انگلیسی روی بیاورند و به عنوان مثال میلیونها نفر مشترک تلفنهای همراه، در میلیونها پیام کوتاهی که روزانه ارسال میکنند، از خط بیگانه استفاده کنند. به نظر میرسد که مشکلات موجود در فرستادن پیام به خط فارسی و احیانا گرانتر بودن تعرفه خط فارسی، در این زمینه بیتأثیر نبوده است.
به یقین تداوم شرایط کنونی، نه در شأن فرهنگ و ملت بزرگ ایران است و نه افتخاری برای مسئولان محترم امر بویژه متولیان امور فنی و فرهنگی محسوب میشود.»
در ادامه این بیانیه با تأکید بر اعلام نگرانی از شرایط فعلی، آمده است: «از همه استادان و محققان زبان و ادب فارسی و متخصصان دلسوز و متعهد کشور میخواهیم با همه توان علمی و عملی خویش، در رفع این مشکل بکوشند. بایسته است دستاندرکاران محترم وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، این موضوع را کاملا جدی و اساسی تلقی کنند و شایسته است که مسئولان محترم فرهنگستان زبان فارسی و شورای محترم انقلاب فرهنگی و اصحاب ارجمند رسانههای گروهی و همه اهل فرهنگ در این زمینه از هیچ کوشش و رهنمودی مضایقه نفرمایند. همچنین در زمینه صیانت از اصل پانزدهم قانون اساسی، وظایف و مسئولیتهایی متوجه مجلس محترم شورای اسلامی است که نمایندگان محترم، خود بدان واقفند و نیازی به یادآوری آن نیست.
دوام و بقای ملت ایران و فرهنگ و ادبیات این دیار را همواره از خداوند بزرگ مسألت میکنیم.»
به گزارش ایسنا، افرادی که این بیانیه را امضا کردهاند، عبارتند از: محمدرضا شفیعی کدکنی، مظاهر مصفا، علی شیخالاسلامی، اسماعیل حاکمی، جلیل تجلیل، مظفر بختیار، علیمحمد حقشناس، خسرو فرشیدورد، برات زنجانی، سیدامیر محمودانوار، عباس کیمنش، محمدعلی آذرشب، محمود شکیب، علیمحمد مؤذنی، منوچهر اکبری، شهرام آزادیان، احمد احمدی، اصغر باباسالار، محمد دهقانی، عبدالرضا سیف، محمود فضیلت، سیدمحمدمنصور طباطبایی، سیدمصطفی موسوی راد، روحالله هادی و محمدرضا ترکی.