روز چهارشنبه یکی از اعضای ارشد دولت «ایهود اولمرت»، نخستوزیر اسرائیل، اعلام کرد که کشورش دیگر از حمایتهای آمریکا برای مذاکره با ایران خسته شده است.
به گزارش سرویس بینالملل «بازتاب» به نقل از «آسوشیتدپرس»، همچنین مقامات ارشد آمریکا و اسرائیل درباره پیشنهاد صلح اسرائیل گفتوگو کردهاند.یکی از مقامات آمریکایی گفت: مذاکرات امنیتی، روز چهارشنبه، تا اندازه زیادی متمرکز بر ایران بوده است.
«شائول موفاز»، معاون نخستوزیر و وزیر راهوترابری اسرائیل، افزود: «ایران هنوز هم برنامه اتمی نظامی خود را پیش میبرد. من بر این باورم که تلاشهای دیپلماتیک، باید تا پایان سال 2007 به نتیجه برسد».
شائول موفاز، وزیردفاع پیشین اسراییل که در صدر هیات این رژیم درمذاکرات استراتژیک با ایالات متحده شرکت دارد، گفته است، گسترش تحریم ها علیه ایران و برقراری نوع جدید تحریم هایی که برای دولتمردان تهران «دردناک» باشد، یک «ضرورت» است تارهبران ایران را ناچار به عدول ازغنی سازی اورانیوم و پیگیری طرح های هسته ای خود کند.
او درآستانه دیدار روز پنج شنبه با نیکلاس برنز، معاون وزیر امور خارجه آمریکا و دیگر مقام های آمریکایی گفت که اگرشورای امنیت سازمان ملل متحد برای برقراری تحریم های جدید و مفید، شتاب نشان دهد، آمریکا باید روشی درپیش گیرد تا «شورای امنیت را دور بزند وبا همکاری کشورهای عضو اتحادیه اروپا، نوع تازه ای ازتحریم ها راعلیه ایران به مرحله اجرا درآورد.»
گفت و گوهای روز پنج شنبه در واشنگتن، دومین دور مذاکرات استراتژیک اسراییل و ایالات متحده در سال جاری میلادی است. دورپیشین مذاکرات درتل آویو برگزار شد وهمچنین احتمال می رود که دور سوم این نشست ها چند ماه دیگر در سرییل انجام شود.
شائول موفاز در پایان دیدار با رایس، به خبرنگاران گفت: «باید میزان موثر بودن یک راهکار نظامی علیه ایران، درصورتی که ضرورت یابد، با دقت و تامل جدی تر و عمیق تری بررسی شود، زیرا عملی کردن گزینه نظامی، اوضاع منطقه و جهان را تغییرخواهد داد.»
موفاز با اشاره به گزینه «حمله نظامی به ایران» گفت: «ما باید به فردای روز آغاز حمله نظامی به ایران بیندیشیم و بدانیم که اگر این گزینه درپیش گرفته شود، معادلات بسیاری دستخوش تغییرات اساسی خواهد شد و شاید نتوان گردونه را به عقب برگرداند.»
وی با این حال افزود که «هنوز گزینه نظامی»، موضوع مطرح اصلی نیست، چرا که به گفته او، «کماکان درهای یافتن راه حل مسالمت آمیز» بسته نشده است. در پی این سخنان موفاز، وی روز پنج شنبه به رادیو اسراییل گفت که گزینه نظامی را به طور نهایی رد نکرده ولی «این احتمال، آخرین و تنها راه پایانی خواهد بود.»
این در حالی است که مجموع اظهارات وی، خبر از کاهش اعتماد اسرائیل به سیاستهای کنونی برای توقف بخشهای خطرناک برنامه اتمی ایران داد.
«شون مککورمک»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، خاطرنشان کرد که از هرگونه بحثی در مورد ضربالاجل برای بهکارگیری دیپلماسی، بیاطلاع است، اما بحث از ایران و سطح نگرانی در مورد آن را تأیید کرد.
سفیر اسرائیل در واشنگتن هم جداگانه هشدار داد که ممکن است ایران تنها دو سال با بمب اتم فاصله داشته باشد.
«سلای مریدور» در یک سخنرانی در مرکز مطالعاتی شورای روابط خارجی آمریکا گفت که ارزیابی های منابع اطلاعاتی اسراییل نشان می دهد که ایران تنها دوسال تا ساخت بمب هسته ای فاصله دارد. او مدعی شد: ایران در روند نصب سانتریفیوژها مشکل دارد و بر سر دوراهی تصمیمگیری در مورد کیفیت یا کمیت برنامه اتمی است.او سال 2009 را بدترین نقطه و پایان سناریوی اتمی ایران برای دستیابی به بمب دانست.
این خبرگزاری ادامه داد: تلاشهای دیپلماتیک آنچنان هم بنا بر اظهارات موفاز، رو به پایان نیست، اما برخی مقامات اروپایی و سازمان ملل، هم مطرح کردهاند که شاید زمان تغییر روش فرا رسیده باشد.
همزمان خبرهایی تایید نشده حاکی است که دولت اسراییل به دنبال شکایتی رسمی از محمود احمدی نژاد، رییس جمهوری ایران در شورای امنیت سازمان ملل متحد است. روزنامه اسراییلی یدیعوت آحرونوت، گزارش داده است که شکایتی از سوی اسراییل به دبیرخانه شورای امنیت تسلیم شده است. این گزارش می افزاید که دلیل شکایت اسراییل، سخنان اخیراحمدی نژاد درباره «نزدیک بودن نابودی اسراییل» است.
هیات دیپلماتیک اسراییل در سازمان ملل، نسخه هایی از «ترجمه دقیق» آخرین سخنان رییس جمهور را همراه با فهرست دیگری از اظهارات «ضد اسراییلی» وی که در دو سال اخیر بیان شده، دراختیار بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل و هیات رییسه شورای امنیت قرارداده است