با هشیاری و دقت نظر دانشجویان دانشگاه تهران و تأکید رئیس این دانشگاه، پروژه جدید وزارت خارجه آمریکا در استفاده ابزاری از دانشجویان ایرانی، ناکام ماند.
به گزارش خبرنگار «بازتاب»، از چندی پیش، یک اسپانسر آمریکایی، با ارایه درخواست تعدادی مدرس زبان فارسی، اعلام میکند که حاضر است هزینه اقامت 25 دانشجوی لیسانس به بالای دانشگاه تهران در آمریکا را فراهم کند که با استقبال برخی مسئولان این دانشگاه، اقدامات لازم و انتخاب این دانشجویان انجام میشود.
بنا بر این گزارش، سفر اولیه به دبی، نقطه آغازین پروژه به اصطلاح آکادمیک در نظر گرفته شده بود، اما پس از حضور دانشجویان و مشاهده اقدامات مشکوک وزارت خارجه امارات و سفارت آمریکا در این کشور، پرده از خاستگاه اصلی این پروژه به نام «FLTA» کنار رفت.
برنامه فولبرایت (Fulbright) به گفته بسیاری از صاحبنظران، یکی از موفقترین برنامههای دوران جنگ سرد، برای آمریکایی کردن کشورهای هدف و ایجاد تغییرات لازم در سیستمهای تصمیمگیری و حکومتی آنان بوده است. این برنامه با توجه به اختصاص بودجه اخیر به بخش ایران از سوی وزارت امور خارجه، بر طبقه دانشگاهیان و نخبگان ایران متمرکز شده است.
در این راستا، از طریق شخصی به نام «ادوارد مانک»، مسئول برنامه فولبرایت در خاورمیانه، با دانشگاه تهران مکاتباتی مبنی بر نیاز دانشگاههای آمریکا به تعداد 25 نفر از دانشجویان دانشگاه تهران، به بهانه آموزش زبان فارسی صورت میگیرد. در این میان، دانشگاه تهران هم با نیت دانشگاهی، این 25 نفر را معرفی میکند. پس از سفر چهار روزه دانشجویان انتخابی به دبی و همچنین تماسهای مشکوک شخصی به نام رامین عسگرد با برخی از دانشجویان، مسئولان دانشگاه به این نتیجه میرسند که این برنامه، نه تنها جنبه آکادمیک ندارد، بلکه سیاسی بوده و در راستای دیپلماسی عمومی متمرکز آمریکا علیه ایران تعریف شده است.
به نظر میرسد وزارت امور خارجه آمریکا قصد داشته است از دانشجویان دانشگاه به عنوان مهرههای سیاسی خود استفاده کند که در این راستا، اقدامات مشکوک وزارت خارجه امارات در این پروژه نیز غیرمعمول بوده است.
هماکنون پس از انتقال نگرانیهای دانشجویان بازگشته از دبی به آیتالله عمید زنجانی، بدون سر و صدا این موضوع از سوی مسئولان دانشگاه در حال پیگیری است تا همکاریها با این برنامه با توجه به نیت سیاسی آنان معلق شود.
دیپلماسی عمومی یکی از برنامههای مهم وزارت خارجه آمریکا در زمان رایس است که دعوت یک ماه گذشته این وزارتخانه از چند نقاش گمنام ایرانی به آمریکا و برپایی نمایشگاهی از آثار آنان، در همین راستا انجام شد.
اما نقش کشور امارات در این پروژه بسیار حساس است، چنانکه «نیکلاس برنز»، معاون رایس و مسئول پرونده ایران در وزارت خارجه آمریکا چندی پیش گفته بود: دفتر دبی نقش مشابه ایستگاه «ریگا» در لیتوانی را دارد که در زمان قطع روابط سیاسی بین مسکو و آمریکا، مهمترین مرکز جمعآوری و به دست آوردن اطلاعات در مورد اتحاد جماهیر شوروی بود.
به گفته برنز، زمانی که سال گذشته، رایس به وزارت امور خارجه آمریکا پیوست، تنها دو نفر در مورد مسائل ایران کار میکردند. حال آنکه هماکنون حدود هشت نفر در تشکیلات مربوط به دفتر ایران در واشنگتن و شش نفر در دفتر دوبی کار میکنند.