رسانههای آمریکایی مدعی شدند: به دست آمدن عکسهای ماهوارهای جدید، حفر تونلهای پیچیدهای در نزدیکی تأسیسات هستهای نطنز را اثبات میکند و نشاندهنده آماده شدن ایران برای حمله احتمالی به تأسیسات اتمی است.
به گزارش سرویس بینالمللی «بازتاب»، «واشنگتنپست» نوشت: با به دست آمدن عکسهای ماهوارهای از حفر ناگهانی یک تونل در منطقهای کوهستانی در مرکز ایران، این ایده مطرح شد که تونل برای مقاصد جادهای و حمل و نقل است، اما محل حفر تونل، درست در پشت مهمترین و جنجالیترین مرکز تأسیسات اتمی ایران است که باعث شده مقامات و کارشناسان مستقل آمریکایی، به نتیجه دیگری برسند؛ آغاز ایجاد مجموعهای پیچیده از تونلها در داخل کوه.
به نوشته «واشنگتنپست»، پرسش این است که چرا؟ نگرانیها به دلیل نزدیکی این عملیاتها به ساختمانهای مربوط به غنیسازی اورانیوم افزایش یافته است. این ساختمانها نیز به نوبه خود، از راه زمینی به تأسیسات نطنز مرتبط شدهاند.
عکسهای این نقاط، مورد بررسی مقامات دولتی، آژانسهای اطلاعاتی و کارشناسان اتمی است که همگی با این پرسش روبهرو هستند: آیا ایران در تلاش است با استقرار برخی تجهیزات کلیدی خود در زیر زمین، خطر حملات نظامی آینده را کم کند؟ این ساختوسازها، باعث نگرانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم شده است.
روز جمعه، یکی از مقامات آژانس تأیید کرد که این موضوع را با مقامات ایرانی مطرح کرده است. «ملیسا فلمینگ»، سخنگوی آژانس میگوید: «ما در اینباره با مقامات ایرانی تماس گرفتهایم و آنان توضیحاتی را در این زمینه دادهاند»، اما از دادن جزئیات بیشتر خودداری کردند.
تماس با مقامات ایرانی در وین، پاسخ داده نشد و به گفته مقامات آگاه، این مسئله مورد نظر مقامات آژانس در سفر از پیش طراحی شده آنان به ایران خواهد بود.
«دیوید آلبرایت»، بازرس تسلیحاتی سابق سازمان ملل و رئیس کنونی انستیتو علوم و امنیت ملی آمریکا میگوید: «به نظر میرسد این مجموعه تونلها مرتبط با تأسیسات نطنز باشد و احتمالا برای ذخیره تجهیرات اتمی».
مقامات آمریکایی در آژانسهای اطلاعاتی و نظامی اعلام کردهاند: این تحرکات را به دقت زیر نظر دارند، اما به هدف احتمالی ساخت این تونلها اشاره نکردند. وجود چنین مکانهایی، امکان نابودی تجهیزات اتمی ایران را با یک حمله نظامی از بین میبرد و میتواند باعث تشدید تنشها بین دولت بوش و احمدی نژاد شود.
عکسها متعلق به ماهواره تجاری شرکت digital globe و نشان دهنده دو جاده جدید است که از جنوب تأسیسات هستهای به ارتفاعات مورد بحث منتهی میشود. ورودی تونلها مستقیم دیده نمیشود، اما صخرهها و تودههای بزرگی در نزدیکی ورودیها دیده میشود. در عکسهای شش ماه پیش، هیچ نشانهای از ساختوساز به چشم نمیرسید.
کارشناسان انستیتو علوم و امنیت بینالملل در گزارشی، این تونلها را با تونلهایی مقایسه کردهاند که در سال 2004 در نزدیکی سایت اتمی نطنز ساخته شده بود.