تذکرات مهم رهبر انقلاب به دولت در پایان نیمه اول
رئیس جمهور و اعضای دولت نهم که نیمی از زمان خدمت آنها سپری شده، امروز با حضور در بیت آیتالله خامنهای، شنونده تذکرات مهم ایشان به ویژه درباره انتقادپذیری، تقویت نگاه کارشناسی و استفاده از نخبگان، تعامل با قوا و توجه به چشمانداز و اصل ۴۴ و همچنین تقدیر ایشان در چند محور بودند.
رهبر انقلاب استقبال دولت از همه انتقادها را مفید دانستند و با تأکید بر ضرورت جدی تر گرفتن بخش فرهنگ افزودند: باید از بخش فرهنگ رفع مظلومیت شود. آیتالله خامنهای عصر امروز یکشنبه در دیدار رئیس جمهور و هیئت دولت، پایبندی دولت نهم به اصول و ارزشها، عدالت خواهی، شوق خدمت به مردم، پرکاری و تلاش، شجاعت و قاطعیت، برخورداری از «روحیه تحول گرایی و اصلاح حقیقی» و ایستادگی در برابر زیاده طلبی های استکبار را از ویژگیهای برجسته دولت احمدی نژاد برشمردند و با توصیه به دولت برای توجه بیشتر به برخی مسائل تأکید کردند: خدمت به مردم، توفیق بزرگی است که باید با تلاش و فعالیت گسترده تر، شکر حقیقی آن را به جا آورد.
رهبر انقلاب با اشاره به گذشت 2 سال از آغاز فعالیت دولت نهم، زودگذر بودن فرصت خدمت به مردم را نوعی درس و عبرت دانستند و به همه مسئولان توصیه کردند: هیچ لحظه ای را برای فعالیت در راه خدا و خدمت به مردم از دست ندهید.
ایشان در تبیین شاخصهای دولت، پایبندی به اصول و ارزشها را بسیار مهم برشمردند و خاطرنشان کردند: پایبندی انقلاب اسلامی به همان شعارها و اصول اولیه، پدیده ای بی نظیر است که در هیچیک از انقلابهای جهان وجود نداشته است و علت استمرار خصومتهای سلطه گران نیز همین ویژگی ممتاز نظام اسلامی است.
آیتالله خامنهای در همین زمینه افزودند: البته در برخی دوره ها، غبارهایی برروی اصول انقلاب نشسته اما اصول و مبانی انقلاب، امروز زنده تر و برجسته تر از همیشه در قول و عمل دولت مطرح و پیگیری می شود و فضای اصولگرایی و وفاداری به مبانی انقلاب و امام را بر جامعه حاکم کرده است.
ایشان پیگیری عدالت را از دیگر شاخص های بسیار برجسته دولت نهم برشمردند و خاطرنشان کردند: حرکت در «وادی طولانی – دشوار و پرخطر عدالت»، طبعاً در کوتاه مدت به همه نتایج مورد نظر نمی رسد اما جهت گیری عدالت طلبانه و همین قدمهایی که دولت در این مسیر برمیدارد بسیار با ارزش است و باید این حرکت را با همه قوا، ادامه و گسترش داد.
رهبر انقلاب اسلامی، پرکاری و تلاش بی وقفه را از دیگر خصوصیات دولت دانستند و با اشاره به شجاعت و قاطعیت دولت نهم افزودند: کار عظیم و بسیار خوبِ مدیریت مصرف سوخت، قدم اول در راه هدفمند کردن یارانه هاست که باید با اتخاذ تصمیمات مناسب دیگر، این هدف پیگیری شود.
ایشان با قدردانی از حاکم بودن روحیه «تحول گرایی، نوآوری و اصلاح» بر دولت افزودند: اصلاح واقعی «یعنی ایجاد تغییرات اساسی و ساختاری در جهت صلاح»، و دولت نهم به این کار همت گماشته است. آیت الله خامنه ای، ایستادگی در برابر زیاده خواهیهای استکبار را ویژگی دیگر دولت دانستند و افزودند: در جهان کنونی که «قدرت»، تنها منطق حاکم بر روابط بین المللی است هرگونه وادادگی باعث خسارت و ضرر خواهد شد و دولت با درک همین واقعیت در مقابل زیاده خواهان ایستاده و باعث عزت ملی شده است.
ایشان سفرهای استانی و درک عینی و عمیق درد دلها و مشکلات مردم را از دیگر خصوصیات خوب دولت خواندند و افزودند: درک مسائل و خواستههای مردم از روی کاغذ، با درک واقعیات زندگی مردم در مواجهه رو در رو، کاملاً متفاوت است و دولت این کار پرزحمت راجدی گرفته است.
آیتالله خامنهای پس از تبیین ویژگی های دولت، رئیس جمهور و کابینه را به شکرگذاری حقیقی موفقیتها توصیه کردند و افزودند: شوق و توان و فرصت خدمت به مردم، توفیقی الهی است. بنابراین باید از لغزشگاه خطرناک غرور کاملاً دوری جست و با تأمل در کارها و رفع اشتباهات احتمالی، خدمت به مردم را گسترش داد.
ایشان در بخش دیگری از سخنانشان دولت را به چند مسئله مهم سفارش کردند که جدیتر گرفتن سند چشم انداز 20 ساله اولین این سفارشها بود.
رهبر انقلاب اسلامی در این زمینه تأکید کردند: سند چشم انداز به عنوان برنامه کلان 20 ساله کشور، سندی فرادولتی و محصول کار متراکم و صحیح کارشناسی است و باید به عنوان یک میثاق، در همه قانونگذاریها، برنامه ریزیها و فعالیتها مورد توجه کامل قرار گیرد و هر برنامه و فعالیتی که در جهت سند چشم انداز نیست اصلاح شود.
ایشان تقویت نگاه کارشناسی را به ویژه در کارهای مبنایی و بنیانی بسیار ضروری خواندند و افزودند: برای ماندگاری و پایداری برنامه ها و فعالیتها، باید کار کارشناسیِ عمیق، دقیق، همه جانبه و متبحرانه بر روی آنها صورت گیرد.
رهبر انقلاب اسلامی، تعامل با نخبگان را باعث تقویت جنبه کارشناسی برنامه ها و فعالیتها دانستند و افزودند: نخبگان فراوانی در دانشگاهها و محیطهای مختلف سراسر کشور وجود دارند که مشتاق و آماده کمک هستند و دولت باید در عمل، خواهان و جویای این نخبگان باشد تا قدرت کارشناسی برنامه ها و اقدامات، بیشتر شود.
ایشان روابط قوای سه گانه را خوب ارزیابی کردند و در عین حال افزودند: روحیه سازگاری و «تعامل منطقی و صحیح با دیگر قوا»، باید در بدنه سه قوه تقویت شود.
تلاش برای اطلاع رسانی صحیح به مردم از دیگر سفارشهای رهبر انقلاب اسلامی در دیدار با هیأت وزیران بود. آیتالله خامنهای با اشاره به ظرافتهای اطلاع رسانی هنرمندانه افزودند: مردم از بسیاری از کارهای دولت بی خبرند و برای رفع این مشکل، باید دولت اطلاعات لازم را در اختیار رسانه ها و رسانه ملی قرار دهد تا آنها هنرمندانه به مردم ارائه کنند که این کار، ضمن امیدزایی و روشنگری، کمک بیشتر مردم را به دنبال خواهد آورد.
ایشان استقبال دولت از همه انتقادها را مفید دانستند و با تأکید بر ضرورت جدی تر گرفتن بخش فرهنگ افزودند: فرهنگ مانند هوا برای زندگی انسان اهمیتی حیاتی دارد و بسیاری از مشکلات جامعه با فرهنگ سازی حل می شود، بنابراین باید از بخش فرهنگ رفع مظلومیت شود و ضمن اختصاص اعتبارات لازم، فرهنگ عمومی و «عرصه ها و وسایل فرهنگی»، جهت گیری ارزشی بیابند.
رهبر انقلاب اسلامی، همچنین توجه بسیار جدی به نهضت علمی را خواستار شدند و افزودند: هیچ کشوری و ملتی بدون موفقیتهای علمی به آرزوهای ملی و بزرگ دست نمی یابد و باید با برنامه ریزی و اقدامات لازم از جمله افزایش قابل توجه بودجه تحقیقات، کشور را در قافله پرشتاب علم، به جلو برد.
توجه کامل به سیاستهای اصل 44 دیگر سفارش رهبر انقلاب به دولت بود. ایشان تأکید کردند: جدی گرفتن سیاستهای اصل 44 هیچ منافاتی با عدالتخواهی ندارد و به گونه ای برنامه ریزی و عمل کنید که اقتصاد کشور در پرتو اجرای سیاستهای اصل 44 شکوفا شود.
ایشان در پایان سخنانشان، تقویت ارتباط با پروردگار را زمینه ساز توفیقات بیشتر دولت خواندند و همه را به استفاده کامل از برکات ماه شعبان توصیه کردند.
در ابتدای این دیدار محمود احمدی نژاد ضمن بیان گزارشی از عملکرد دولت نهم به اصلاح ساختارهای اداری و اجرایی اشاره کرد و گفت: اصلاح ساختار سازمان مدیریت و برنامهریزی و تشکیل یک مرکز فکری و برنامه ریزی کلان، افزایش اختیارات استانداران و تمرکز مدیریت در استانها، آغاز اصلاح ساختار نظام بانکی، تجمیع شوراها، اصلاح ساختار بودجه نویسی، اصلاح منابع نیروی انسانی، تقویت روحیه صرفه جویی، و اهتمام به بیت المال، از جمله اقدامات دولت در چارچوب اصلاح ساختارها بوده است.
تولید ثروت، مردمی سازی اقتصاد، اشتغالزائی، حمایت از سرمایه گذاری بخش خصوصی، حمایت از بخش کشاورزی، آغاز اجرای سیاستهای اصل 44، فعال سازی بورس، توسعه سرمایه گذاری در بخش نفت و کاهش اجرای طرحهای عمرانی از جمله محورهایی بود که وی در گزارش خود به عنوان اقدامات دولت نهم در چارچوب رشد اقتصادی بیان کرد.
رئیس جمهور، ساماندهی حمل و نقل عمومی و کنترل مصرف انرژی، تهیه طرح جامع مسکن، کاهش وابستگی به نفت، افزایش سهم مالیات بر درآمدها و حمایت از تحقیقات و نوآوری در بخش علم و فناوری را از دیگر کارهای دولت عنوان و خاطرنشان کرد: در بخش سیاست خارجی و ارتباط با کشورهای دیگر دولت نهم بسیار فعال بوده و در مسئله هسته ای با ایستادگی ملت ایران بزرگترین پیروزی تاریخی برای کشور به دست آمده است.