به گزارش مرکز مطالعات حقوق بینالملل، کنفرانس تهیه پیشنویس معاهده منع تولید، به کارگیری و انتقال بمبهای خوشهای جمعه گذشته در ویلینگتون نیوزلند در حالی به پایان رسید که به گفته سازماندهندگان کنفرانس، اکثریّت 120 کشور شرکتکننده حمایت خود را از پیشنویس معاهده اعلام داشتند.
با وجود این، کشورهای مهمی چون چین، روسیه و ایالات متحده، اصلیترین تولیدکننده مهمات مزبور، به جهت مخالفت با ممنوعیت مطلق این تسلیحات، در کنفرانس شرکت نکردند. کنفرانس پنج روزه ویلنگتون به عنوان یکی از مجموعه نشستهای پیگیری ابتکار نروژ در فوریه سال 2007 به منظور ایجاد معاهده ممنوعیت تسلیحات مزبور است.
کنفرانس مزبور با حمایت ائتلاف ضد مهمّات خوشهای، متشکّل از دویست سازمان غیردولتی، برندگان جایزه صلح نوبل، کمپین بینالمللی جهت ممنوعیت مینهای زمینی تشکیل شد.
ائتلاف یادشده روز جمعه اعلام کرد که 82 کشور، اعلامیه ویلینگتون را امضا کردند. در این اعلامیه، مذاکرات بیشتر راجع به پیشنویس معاهده منع بمبهای خوشهای، کمک به بازماندگان قربانیان این نوع تسلیحات و پاکسازی میادینی که این بمبها فرو ریخته شدهاند، به عنوان اهداف معاهده ذکر شده است.
این اعلامیه تصریح میکند: بمبهای خوشهای رنج غیرقابل پذیرشی بر غیرنظامیان وارد میسازد و باید تولید، استفاده و انتقال این تسلیحات ممنوع شود.
اعلامیه یادشده، خواستار طراحی چهارچوبی است که در آن بازماندگان بمبهای خوشهای از مراقبتهای لازم و توانبخشی برای بهبودی برخوردار شوند.
«فیل گوف»، وزیر دفاع نیوزیلند، در این باره گفت: انتظار دارد در نهایت کشورهای بیشتری، در نشست ماه می دوبلین، پیشنویس را تصدیق کنند. وی افزود: ما پیشبینی میکنیم بیشتر دولتهایی که در این کنفرانس شرکت کردهاند، پیشنویس را در نشست دوبلین امضا کنند.
بمبهای خوشهای که حاوی خوشههای انفجاری خرد و بیشماری است با تحت پوشش قرار دادن منطقه وسیعی از نقطهای که در آن فروریخته میشوند، دهها سال بعد از جنگ نیز منفجر شده و غیرنظامیان بیشماری را کشته و معلول میسازند.
اوایل هفته پیش، ائتلاف مزبور، 9 کشور امضاکننده پیشنویس را (ژاپن، استرالیا، فنلاند، فرانسه، هلند، آلمان، بریتانیا، دانمارک و اسپانیا ) متهم ساخت که در تلاش هستند بیانیه نهایی را تضعیف کند تا به ایالات متحده اجازه دهد، تسلیحات مورد مناقشه را به کار گیرد.
متحدان آمریکا از این موضوع نگران هستند که امضای پیشنویس توسط آنها، مشارکت در عملیاتهای نظامی مشترک با کشورهایی که عضو معاهده جدید نیستند را با مشکل مواجه خواهد ساخت. هرچند، تلاش این کشورها برای افزودن استثناها و کمرنگ کردن برخی تعهدات در معاهده به شکست انجامید اما موافقت شد که این نظرات در نشست می دوبلین به طور اختصاری مورد بررسی دوباره قرار گیرد.
نیوزیلند به همراه پنج کشور دیگر (اتریش، ایرلند، مکزیک، نروژ و پرو) به عنوان کشورهای پیشرو اظهار امیدواری کردند که متن نهایی معاهده در نشست دسامبر اسلو برای امضا و یا الحاق دیگر دولتها باز شود.
این در حالی است که رژیم صهیونیستی معتقد است استفاده از بمبهای خوشهای علیه مواضع لبنان در تابستان سال 2006 قانونی و منطبق بر حقوق بینالملل بوده است.ماه گذشته رژیم صهیونیستی با انتشار بیانیهای نظامی، مدعی شد بر اساس نتایج تحقیق دادیار ژنرال آویحای مندلبیت، ارتش اسرائیل در بیشتر موارد از بمبهای خوشهای در نواحی غیرمسکونی و فاقد افراد غیرنظامی استفاده کرده است.
به گفته ژنرال مندلبیت، بمباران با بمبهای خوشهای تنها علیه مناطقی که نیروهای حزبالله در آن فعالیت میکردند، صورت گرفته است.در بیانیه ارتش اسرائیل آمده بود: هنگامی که از بمبهای خوشهای در مناطق شهری استفاده شده، این اقدام جنبه تدافعی و ضد حمله علیه حملات راکتی حزبالله بوده است.
بر اساس حکم دادگاه نظامی اسرائیل، اتهامی در این مورد متوجه کسی نخواهد شد و پرونده استفاده از بمبهای خوشهای در این دادگاه مختومه به شمار میآید.
این در حالی است که بر اساس گزارش سازمان ملل، در جنگ تابستان سال 2006 ، 38 غیر نظامی بر اثر اصابت بمبهای خوشهای اسرائیل کشته و 217 تن دیگر زخمی یا معلول شدند. سازمان ملل متحد همچنین اعلام کرده است مناطق بسیاری از جنوب لبنان مملو از بمبهای خوشهای است که پس از پرتاب از هواپیماهای اسرائیلی، هنوز منفجر نشده است و این بمبها همچنان قربانی میگیرد. جنایتی که بر آن پایانی نیست جز..